Carel huolehtii uudistetun KYS Puijon sairaalan kosteustasapainosta

Seuraavien vuosien aikana KYS Puijon sairaala tullaan uudistamaan kokonaisuudessaan, uudisrakentamalla ja peruskorjaamalla. Uudistumisen perustana on toukokuussa 2015 käyttöön otettu uusi laajennusosa, Kaarisairaala, johon on sijoitettu sairaalan ydintoiminnot. Kesällä 2015 käynnistyi vanhan rakennuskannan peruskorjaus ja samana vuonna syksyllä otettiin käyttöön uudisrakennus, Sädesairaala. Sädesairaalaan sijoittuvat sädehoitoyksikkö, syöpätautien poliklinikka, kemoterapiahoitoja antava infuusioyksikkö ja sitä tukevat vastaanottotilat sekä patologian ja THL:n oikeuslääketieteen avaustilat. Kolmikerroksisen säderakennuksen pinta-ala on n. 11 000 neliömetriä. KYS:n tavoitteena on kehittää hoitoprosesseja ja toiminnan tuottavuutta, joita rakennushankkeet tukevat. Toimivat tilat lisäävät potilasturvallisuutta, tehostavat hoitokäytäntöjä ja mahdollistavat tilojen muuntamisen myös tulevaisuuden haasteisiin.

Uudistuksen yhteydessä KYS Puijon sairaalaan on asennettu Hedtec:n toimittamat Carel heaterSteam -vastustoimiset ilmankostuttimet huolehtimaan laboratoriotilojen, kuvauslaitetilojen, arkistotilojen ja laitetilojen kosteustasapainosta.

Sairaalassa ilman kostuttaminen ei ole itsetarkoitus vaan ilmaa kostutetaan, koska hoitotoimenpide, tilaan sijoitettava tekninen laite tai tilan käyttö sitä edellyttää. Sopiva ja tarkkaan määritetty ilmankosteus on varsinkin sairaaloissa merkittävä tekijä tiloissa tapahtuvan toiminnan kannalta. Oikean kosteustasapainon lisäksi sairaala- ja laboratoriotiloissa vaaditaan täydellistä puhtautta ja bakteerittomuutta. Koska Carel heaterSteam vastustoimiset höyrykostuttimet tuottavat, vettä keittämällä, steriiliä höyryä sekä vesijohtoverkoston vedestä, että käsitellystä vedestä, soveltuvat ne erityisen hyvin sairaalatilojen kostuttamiseen.

Carel HeaterSteam -höyrykostuttimessa keitetään vettä, joka höyrystyy, jonka jälkeen höyry jaetaan joko ilmastoinnin kautta tai huonejakoyksiköllä kostutettavaan tilaan.  Höyrykostutin asennetaan ilmanvaihtokone­huoneeseen tai kostutettavaan tilaan. Asennus vaatii sähkö ja vesiliitännän sekä 100°C vettä kestävän viemäröinnin. Höyry johde­taan erikoisletkulla ilmanvaihtokanavaan asennettavaan rst-höy­rynjakotukkiin. Höyrylle varataan riittävän pitkä sekoitusmatka kanavaan, jossa se imeytyy ympäröivään ilmaan ja siirtyy ilman mukana kostutettaviin kohteisiin. Vaihtoehtona on laitteen asentaminen tilaan, jossa ilmankostutusta tarvitaan, mutta silloin laitteeseen on liitettävä puhaltimella varustettu huone­jakoyksikkö, joka puhaltaa höyryn suoraan ympäröivään ilmaan eli huonetilaan, tuotepäällikkö Anne-Mari Virtanen kertoo.

KYS Puijon sairaalassa työskentelevän Itä-Suomen huoltopalvelut liikelaitoskuntayhtymä, Servica, työnjohtajan Jukka Lankisen mukaan ilmankostuttimet ovat pääosin toimineet kohteessa hyvin. Alussa oli haasteita laitteiden käyttöönoton kanssa, mutta viallisten pinnankorkeuden kohojen vaihdon jälkeen laitteet ovat toimineet moitteettomasti. Kohteessa on erittäin kalkki- ja humuspitoinen vesi sekä pienet tilat, jonka vuoksi koneiden tiettyjä osia joutuu vaihtamaan noin kahden kuukauden välein. Siksi on ollut hyvä, että varaosien saatavuus Hedtec:ltä on hyvä ja toimitusajat ovat yleensä lyhyitä. Myös toimituksia koskeva yhteydenpito asiakkaaseen on ollut hyvää, Lankinen kertoo.

Hedtec on edustanut Carelin tuotteita vuodesta 2010 alkaen, joten tuotetuntemus on hyvä. Yleisimpien elektrodikostuttimien ja varaosien varastointi Suomessa parantaa toimituskykyämme. Laitteen asennuksesta huolehtii asiaan perehtynyt LVI-urakoitsija, mutta asennuksen jälkeen edustajamme käy tarkastamassa asennuksen ja tekemässä laitteen käyttöönoton. Käytönaikaiset tukipalvelut kuuluvat luonnollisesti palvelutarjontaamme, tuotepäällikkö Anne-Mari Virtanen mainitsee.

Lisätietoja:
Anne-Mari Virtanen, tuotepäällikkö
anne-mari.virtanen@hedtec.fi, puh. 0207 638 267

2017-08-09T11:19:02+00:00 maaliskuu 30, 2017 |